Emigreren naar Portugal?

Persoonlijke begeleiding bij emigratie Portugal


Waarom naar Portugal emigreren?

Je hoort het minder vaak, maar emigreren naar Portugal is een echte aanrader. Het is een prachtig land, er is heerlijk weer en er is minder haast. Wist u dat er in Portugal de meeste zonuren zijn van Europa?


Emigreren naar Portugal kan een nieuwe start zijn, een beweging buiten uw comfortzone. Niet blijven dromen, maar het gewoon doen. Het kan zijn dat u in het huidige land geen (positieve) toekomst voor u ziet of dat u behoefte heeft aan een andere omgeving.

Emigreren naar Portugal, voor- en nadelen

Net zoals veel Zuid-Europese landen heeft Portugal een hechte gemeenschap. Mensen helpen elkaar en buren kunnen uw beste vrienden worden. Daarnaast is het klimaat zeer aantrekkelijk en is de Portugese keuken echt verrukkelijk. Er is een hoge levensstandaard in Portugal, maar wel voor een schappelijke prijs. En de huizen? Het proces is vrij simpel en de prijzen zijn gunstig.

Natuurlijk heeft ieder land nadelen, ook Portugal. Zo is de Portugese taal écht een struikelblok, maar wel de moeite waard. De vele zonuren zijn prettig, maar zorgen ook voor bosbranden. Zeker in het zuiden van Portugal is dit wel iets om in uw achterhoofd te houden. De prijs voor elektronica in Portugal is duurder en het online winkelen is nog niet zo goed ontwikkeld als in Nederland.

Emigreren naar Portugal, wat moet u regelen?

Reuze spannend, u gaat emigreren naar Portugal! Er komt veel op u af, zorg daarom voor voldoende overzicht. Waar wilt u in Portugal gaan wonen? Gaat u een woning kopen of huren? Hoe komt u aan inkomen? Wanneer u van plan bent om in Portugal te gaan werken, hou dan rekening met de hoge werkeloosheid en de relatief lage salarissen.

Het is voordeliger om een auto aan te schaffen in Portugal dan dat u ervoor kiest om uw Nederlandse auto te importeren. Hier kan maanden overheen gaan, vanwege het bureaucratische karakter van Zuid-Europese landen.

Wonen en werken in Portugal

We zeiden het net al, de huizenprijzen in Portugal zijn zeer gunstig. Zoals in de meeste landen zijn in de toeristische gebieden en de steden de prijzen hoger, maar zeker in het binnenland vallen de prijzen zeker mee. Wij kunnen helpen van oriëntatie tot aankoop van een woning. Weet u nog niet zeker waar u wilt gaan wonen? Dan kan het een idee zijn om in een huurwoning te starten.

Het salaris in Portugal is lager dan dat wij gewend zijn in Nederland, maar daarnaast is het leven ook goedkoper. Er zijn veel Nederlandse bedrijven gevestigd in Portugal, wat een mogelijkheid zou kunnen zijn.

Kan ik zomaar in Portugal gaan wonen?

Hier is één antwoord voor mogelijk, u kunt zeker zomaar gaan wonen in Portugal als Europese burger. Binnen Europa zijn wij zo vrij als een vogel, waardoor emigreren naar Portugal niet gepaard gaat met strenge toelatingseisen.

Wanneer u van plan bent om langer dan 3 maanden in Portugal te verblijven, dan is het nodig om een inschrijvingsbewijs aan te vragen. Hierdoor mag u maximaal 5 jaar wonen in Portugal. Dit bewijs vraagt u aan bij de gemeente en kan worden verlengd. Dit certificaat krijgt u alleen wanneer u voldoet aan één van de volgende eisen: u heeft werk of voldoende inkomsten én een zorgverzekering óf u staat ingeschreven bij een erkende onderwijsinstelling.

Wilt u emigreren naar Portugal?

Emigreren naar Portugal is voor iedereen mogelijk. Een goede voorbereiding is daarbij wel onontbeerlijk. Wij staan klaar om u daarbij te helpen.

Wat moet u weten als u wilt emigreren naar Portugal?

Hou er rekening mee dat het tempo in Portugal wat lager ligt en dat uw geduld zo af en toe op de proef kan worden gesteld. Wanneer u gaat emigreren naar Portugal kiest u voor het rustige en simpele leven, waardoor ook dat juist in het Portugese karakter past.

In Portugal is de Wet van subrogatie. Dit houdt in dat de schulden worden gekoppeld aan het onroerend goed, niet aan de persoon. Het is daarom verstandig om u te laten begeleiden door een professional tijdens de aankoop van een woning. Het kan namelijk voorkomen dat u aansprakelijk wordt voor niet betaalde belastingen, hypotheken en zelfs persoonlijke schulden die aan de woning gekoppeld zijn.