Huis kopen in Duitsland

Persoonlijke begeleiding bij uw vastgoed aankoop in DuitslandWaarom een huis kopen in Duitsland

Een huis kopen in Duitsland is vooral bij bewoners in oostelijk Nederland populair. Momenteel wonen er iets meer dan 150.000 Nederlanders in Duitsland en neemt dit aantal toe. Deze populariteit is vooral te danken aan financiële voordelen: autorijden is goedkoper, de boodschappen zijn (vaak) scherper geprijsd én de huizenprijs is in Duitsland fors lager dan in Nederland. Ook andere zaken blijken in Duitsland beter geregeld: de kinderbijslag is hoger, de gezondheidszorg is beter en de criminaliteitscijfers zijn lager dan in Nederland. Tegenover deze voordelen staan enkele nadelen. Zo zijn uitkeringen wat lager dan we gewend zijn en krijgt u te maken met heel andere regelgeving, normen en waarden.

Kan ik als Nederlander een (tweede) huis kopen in Duitsland?

Ja. Elke inwoner van een EU-lidstaat kan een huis kopen in elke andere EU-lidstaat. Als Nederlander kunt u dus gewoon een huis kopen in Duitsland.

Het kopen van een huis in Duitsland gaat wel anders dan in Nederland. Vaak zijn het banken die huizen te koop aanbieden. Ook de wet- en regelgeving is anders. U heeft dus een makelaar met verstand van zaken nodig. Het beroep van makelaar is in Duitsland een vrij beroep, waarvoor alleen een (makkelijk te verkrijgen) vergunning nodig is. Dat betekent dat iedereen makelaar kan worden. Kies voor een makelaar die lid is van de vakverenigingen Ring Deutscher Makler of Verband Deutscher Makler. Deze verenigingen stellen eisen aan vakkennis en ervaring.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis in Duitsland?

Hoewel Europese wetgeving op veel onderwerpen gestandaardiseerd is, geldt dit niet voor de regels rondom het kopen van een huis in Duitsland. De Duitse wetgeving wijkt op veel punten af van de Nederlandse. Het is belangrijk deze verschillen te begrijpen.

Een van de meest opvallende verschillen is dat u twee verschillende koopovereenkomsten moet sluiten, voordat de transactie in het Grundbuch (Kadaster) ingeschreven kan worden. De ene overeenkomst (Kaufvertrag) gaat om de verkoop van de woning. De tweede, de Auflassung, gaat over de overdracht van het grondeigendom.

Wat kost een gemiddeld huis in Duitsland?

Jarenlang stegen de huizenprijzen in Nederland elk jaar met 10% of meer. In 2022 lijkt er een voorzichtige kentering zichtbaar. Voor het eerst sinds lange tijd dalen de huizenprijzen weer een beetje. In Duitsland steeg de gemiddelde huizenprijs minder snel dan in Nederland.

Begin 2022 was de gemiddelde prijs van een woning in Nederland € 387.000. De gemiddelde prijs van een huis in Duitsland bedroeg (eind 2018) €1740 per vierkante meter. Sindsdien zijn de prijzen met ongeveer 17% toegenomen. Dat betekent dat de prijs van een gemiddeld huis in Duitsland in 2021 op ongeveer € 244.000 neerkwam.

Wilt u emigreren naar Duitsland?

Het kopen van een huis in Duitsland is voor iedereen mogelijk. Een goede voorbereiding is daarbij wel onontbeerlijk. Wij staan klaar om u daarbij te helpen.

Hoe kan ik emigreren naar Duitsland?

Dankzij het vrije verkeer van personen mag iedereen binnen Europa vrij emigreren. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet u aantonen dat u een ziektekostenverzekering hebt en in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien.

Het Duitse belastingsysteem en stelsel van sociale verzekering is anders. Wanneer u in Nederland blijft werken kan één en ander ingewikkeld worden. Wie in Nederland blijft werken, blijft in Nederland belasting betalen. Ook valt u nog steeds onder de Nederlandse sociale zekerheid. Dat is positief, aangezien u de eerste vijf jaar dat u in Duitsland woont geen beroep kunt doen op de sociale voorzieningen.

Verder kunnen er dingen veranderen op het gebied van pensioenvoorzieningen, verzekeringen en de opleiding van kinderen.