Huis kopen in Italië

Persoonlijke begeleiding bij uw vastgoed aankoop in ItaliëWaarom een huis kopen in Italië

Italië is het land van La Dolce Vita. Veel Nederlanders leren Italië tijdens hun vakantie kennen en worden smoorverliefd op het land. En waarom ook niet? De cultuur is er aangenaam en de mensen vriendelijk. De natuur is prachtig en het eten overheerlijk.


Ook financieel is een huis kopen in Italië aantrekkelijk. De relatief lage woningprijzen en de stabiele woningmarkt maken de woning tot een solide belegging. Uw vakantiehuis in Italië is meestal goed te verhuren, waardoor u een mooi rendement kunt maken. Italië is het perfecte land om een vakantiehuis of een tweede woning te kopen. Maar let op: een huis kopen in Italië is heel anders dan in Nederland.

Kan ik als Nederlander een (tweede) huis kopen in Italië?

Jazeker. Dankzij Europese wetgeving kunt u Nederlander gewoon een huis kopen in Italië. Voordat u een huis kunt kopen moet u echter een aantal dingen geregeld hebben. De Italiaanse bureaucratie is berucht. Het belangrijkste is dat u een fiscale code nodig hebt; de Codice Fiscale. Deze is te vergelijken met het Nederlandse BSN. U vraagt dit aan bij de Agenzia delle Entrate.

Wanneer u in Italië gaat wonen, bent u er belastingplichtig. Dat betekent dat u ook onder de nationale gezondheidszorg (Servizio Sanitario Nazionale) valt. Ook op het gebied van pensioen en eventuele uitkeringen kunnen dingen veranderen. Al die veranderingen kunnen erg ingewikkeld worden. Onze adviseurs hebben vaker met dit bijltje gehakt en helpen u van het begin tot einde met de formaliteiten.

Verschillende soorten huizen in Italië

Zo veelzijdig als het Italiaanse landschap, zo veelzijdig is het woningaanbod. Dat betekent dat er voor iedereen een passende tweede woning of vakantiehuis in Italië te vinden is. Kiest u voor een ruime villa met grote tuin in de heuvels, of wilt u een appartement in één van de prachtige steden?

Wat uw voorkeur ook heeft, ga niet over één nacht ijs. In Nederland kopen mensen soms ongezien een huis. In Italië is dat niet nodig. Neem de tijd om de regio te leren kennen en een kwalitatief goede woning te kopen. Dat scheelt u veel kopzorgen op langere termijn. Bovendien is de woning beter te verhuren en deze later beter te verkopen.

Aankoop van een tweede woning in Italië als belegging of vakantiehuis

Wilt u een tweede woning in Italië kopen als belegging of vakantiehuis? Dan is het extra belangrijk de juiste keuze te maken. Logeer een tijd in de regio. Het is belangrijk de omgeving te leren kennen en een goed beeld van de toeristische hotspots te krijgen. Zo weet u hoe goed de woning te verhuren is.

Wie de tweede woning als beleggingsobject ziet moet extra aandacht aan de omgeving besteden. Hoe zijn de bereikbaarheid en de faciliteiten? Is de woning gunstig gelegen voor toeristen, wat de verhuurbaarheid vergroot? Is de woning in goede staat? En is de prijs redelijk? Onze experts kennen de markt voor tweede woningen in Italië als hun broekzak en voorkomen dat u een kat in de zak koopt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis in Italië?

In Nederland moet alles via de notaris lopen. In Italië is een getekend contract voldoende om een huis te kopen. Dat klinkt makkelijk, maar brengt risico’s met zich mee. De onderhandelingsfase is daardoor veel belangrijker. Alles moet gecontroleerd worden. Alles moet goed gedocumenteerd. Vooral het agrarisch voorrangsrecht, dat agrariërs op aangrenzende percelen het recht geeft de koop terug te draaien, heeft al veel teleurstellingen veroorzaakt.

Ook het verkrijgen van een hypotheek is Italië een stuk ingewikkelder dan in Nederland. Bovendien is de hypotheek maximaal 60%. U moet dus 40% eigen geld meenemen. Al met al is een woning kopen in Italië behoorlijk ingewikkeld. Reden genoeg om een ervaren adviseur aan uw zijde te willen.

Wilt u een huis kopen in Italië?

Het kopen van een huis in Italië is voor iedereen mogelijk. Een goede voorbereiding is daarbij wel onontbeerlijk. Wij staan klaar om u daarbij te helpen.

Hoe kan ik emigreren naar Italië?

Wie verhuist moet een hoop zaken regelen. Wie naar Italië verhuist heeft nog veel meer zaken te regelen. De belastingzaken moeten goed geregeld zijn en als u wilt werken zult u een uittreksel van Nederlandse diploma’s moeten regelen. Op het gebied van pensioen en sociale zekerheid zal ook het een en ander veranderen. Ook is het slim om de taal te leren alvorens naar Italië te emigreren.

Als alle formele zaken goed zijn afgehandeld, moet de fysieke verhuizing georganiseerd worden. Het vinden van een betrouwbaar internationaal verhuisbedrijf is lastig. Wij helpen u met een betrouwbare en betaalbare partner.

Een goede voorbereiding is onmisbaar. Wij staan voor u klaar.