Huis kopen in Portugal?

Persoonlijke begeleiding bij uw vastgoed aankoop in PortugalWaarom een huis kopen in Portugal

Nederlanders weten de weg naar Portugal goed te vinden. De mooie natuur, de vriendelijke bevolking, de fado en de smakelijke port zijn erg aantrekkelijk. Het is niet gek dat veel de Nederlanders serieus overwegen in Portugal een huis te kopen.


Een deel van de Nederlanders die een huis kopen gebruiken deze als tweede woning of vakantiehuis. Omdat een tweede huis in Portugal goed te verhuren is, levert het ook nog eens een mooi rendement op. Anderen besluiten in Portugal te studeren of emigreren naar Portugal om er te werken. En dan zijn er natuurlijk nog mensen die voor de liefde naar Portugal trekken.

Kan ik als Nederlander een (tweede) huis kopen in Portugal?

Een huis kopen in Portugal is relatief makkelijk. De vriendelijkheid van de Portugezen, die veelal goed Engels spreken en je graag in hun cultuur verwelkomen, speelt hierbij een grote rol. Dankzij Europese wetgeving kan elke Nederlander makkelijk een huis kopen in Portugal.

Wie eerder in Nederland een huis heeft gekocht weet dat daar nogal wat bij komt kijken. Ook in Portugal heeft u in elk geval een goede makelaar en notaris nodig. Voordat de koop gesloten wordt, moet u de juiste tweede woning wel eerst gevonden hebben. Alles bij elkaar is het kopen van een tweede huis in Portugal best ingewikkeld. Dankzij onze ervaring en kennis verloopt het hele proces zonder problemen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis in Portugal?

Net als in Nederland moet bij het kopen van een huis in Portugal eerst een (voorlopig) koopcontract worden gesloten, waarna de overdrachtsakte bij de notaris wordt getekend.

Daarnaast moeten veel documenten worden overlegd over de woning. Niet alleen de Caderneta Predial (een soort uittreksel van het Kadaster), maar ook een bewoonbaarheidsverklaring (Licenca de habitabilidade), bewijs van betaling van overdrachtsbelasting en nog veel meer. Ook is het slim om te checken of er nog schulden op de woning rusten, zoals achterstallige belasting, energiekosten en een hypotheek. In Nederland zijn die schulden verbonden aan de verkoper. In Portugal gaan deze schulden op u over. Het kopen van een huis in Portugal vergt dus enorm veel uitzoekwerk. Gelukkig zijn wij daarin gespecialiseerd.

Wat kost een gemiddeld huis in Portugal?

In Nederland kost een gemiddeld huis € 387.000. In Portugal kunt u met dat geld een stuk meer kopen. Let op: net als in Nederland kunnen de huizenprijzen in Portugal regionaal variëren. Populaire regio’s zoals de Algarve of Madeira zijn duurder. In andere gebieden, bijvoorbeeld rondom Lissabon, Portugal en sommige populaire kustregio’s zijn de prijzen gunstiger.

In de Algarve koopt u een gemoderniseerde woning in een dorp met twee slaapkamers (vanaf € 200.000) of een alleenstaande villa met twee slaapkamers (vanaf € 400.000). Wilt u liever in de stad? Een appartement met twee slaapkamers is te koop vanaf € 150.000.

Verschillende soorten woningen in Portugal

Of u zich nu in Portugal wilt vestigen of een tweede woning of vakantiehuis in Portugal zoekt, u kunt kiezen uit verschillende soorten woningen. Dat betekent dat u vooraf moet bepalen waar u precies naar op zoek bent, te beginnen met de locatie: wilt u een tweede woning of vakantiehuis in de stad, of juist lekker rustig gelegen in het binnenland? Het ene huis ligt direct aan zee, het andere ligt in de heuvels waardoor u een prachtig uitzicht heeft.

Nadat u heeft besloten hoe uw tweede woning in Portugal gelegen moet zijn, moet u kiezen welke soort woning u het aantrekkelijkst vindt. U kunt niet alleen kiezen uit appartementen en (dorps-)huizen, maar ook gezellige townhouses, penthouses, typische quinta’s. Weet u wat u zoekt? Dan hebben wij het perfecte huis snel voor u gevonden.

Wilt u een huis kopen in Portugal?

Het kopen van een huis in Portugal is voor iedereen mogelijk. Een goede voorbereiding is daarbij wel onontbeerlijk. Wij staan klaar om u daarbij te helpen.

Hoe kan ik Emigreren naar Portugal?

Wilt u permanent in Portugal gaan wonen? Emigreren naar Portugal vereist een goede voorbereiding. Dat begint bij het leren van de taal. Het Portugees is een lastige taal om te leren, maar wie de taal beheerst zal makkelijker integreren. Terwijl u de taal leert kan alvast een fiscaal nummer worden angevraagd (número contribuente).

Bent u eenmaal zover de stap te wagen? De verhuizing zelf laat u het beste over aan een gespecialiseerd verhuisbedrijf, zodat u de formaliteiten goed kunt afhandelen. U moet zich uitschrijven bij uw Nederlandse gemeente. Vervolgens schrijft u zich in Portugal in bij de gemeente waar u gaat wonen. U ontvangt dan een verblijfsvergunning die 5 jaar geldig is. Daarna kunt u een definitieve residentiekaart aanvragen.